Completari importante aduse legislatiei rutiere

Legislatia rutiera se modifica de la zi la zi, multe dintre modificari sunt deosebit de interesante si aducant un mare plus in ceea ce priveste siguranta rutiera. Pe langa modificari foarte discutate, precum cea privind interzicerea autostopului, exista si modificari bine vazute de toata lumea, cum ar fi posibilitatea de recoltarea a probelor biologice direct la locul accidentului, in ambulanta, sau obligativitatea privind folosirea centurii de siguranta la gravide si copii sau fixarea lor cu ajutorul unor dispozitive de fixare in scaune omologate.

Cei care nu isi asigura copiii, risca amenzi usturatoare, de pana la 460 de lei. Toate modificarile au aparut in urma ordonantei publicate in Monitorul Oficial in data de 29 august, prin care s-a modificat ordonanta de urgenta numarul 195/2002.

Ce sanctiuni risca cei care transporta copii in conditii nesigure?

Pe langa amenda, cei care ii transporta pe cei mici fara sa se asigure ca acestia nu risca nimic, pot fi sanctionati cu 3 puncte de penalizare. Aceste puncte sunt insotite de patru sau cinci puncte de amenda, adica 360 sau 450 de lei dupa cum am mai mentionat si aici.

In cazul in care amenda este platita pe loc, aceasta este redusa la jumatate. Noutatea imbunatateste destul de mult siguranta in trafic, deoarece, chiar daca exista si pana acum o regula in acest sens, soferul nu putea sa fie sanctionat.

Cea de-a doua modificare majora adusa legislatiei este cea privind recoltarea de probe. Astfel, in cazul unui accident, probele biologice vor putea fi recoltate inclusiv in autospecialele de urgenta, in masura in care recoltarea nu afecteaza acordarea de prim ajutor sau in momentul in care persoana implicata intr-un accident refuza sa fie transportata la o unitate sanitara.

Prin aceasta modificare, ingrijirile medicale se pot oferi direct in ambulanta, fara sa mai fie nevoie de deplasarea pana la spital, in cazul in care victima refuza internarea, iar norma din codul de procedura penala care prevede ca recoltarea trebuie sa fie facuta cat mai repede, poate sa fie respectat mult mai usor.

Cele 2 modificari reusesc sa aduca un plus de siguranta strazilor din Romania si raspund unor necesitati mari in acest sens, in conditiile in care accidentele soldate cu victime sunt destul de frecvente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *