Despre contestarea si recuperarea taxei auto

Chiar daca taxa auto din 2012 a fost platita integral de majoritatea soferilor, se pare ca aceia care au castigat in instanta restituirea ei nu se vor putea bucura de bani prea curand. Termenul pentru restituire este de 5 ani iar plata se va face prin plati esalonate. Curtea de Justitie Europeana a declarat taxa instituita in anul 2012 ca fiind ilegala, stabilind ca aceasta contravine reglementarilor europene.

S-a stabilit ceea ce era si logic (dupa cum relateaza si autoexpert), anume ca nu se poate plati o taxa pentru o masina achizitionata din UE, atata vreme cat Romania este stat membru al Uniunii Europene. In baza deciziei Curtii de Justitie UE, taxa poate fi recuperata in instanta iar soferii care au platit-o pot sa isi ceara drepturile inapoi din 28 februarie. Sumele ce trebuie inapoiate de stat in baza hotararii judecatoresti, reprezentand taxa propriu zisa, dobanda aferenta si cheltuielile de judecata, vor fi platite in 5 ani, cate 20% in fiecare an.

Cum se poate contesta taxa auto?

Din pacate, recuperarea banilor necesita timp, deoarece taxa se poate recupera doar pe calea instantei. Pentru a recupera acesti bani, trebuie sa depui in instanta urmatoarele acte:

  • Cartea de identitate a masinii in copie, dar cu prezentarea originalului pentru conformitate;
  • Contractul de vanzare-cumparare al masinii;
  • O decizie de la ANAF prin care sa dovedesti impunerea platii taxei de poluare;
  • Dovada faptului ca ai platit taxa.

Daca nu detii o copie a faptului ca ai platit taxa, te poti adresa organului fiscal unde s-a platit aceasta, care este obligat sa elibereze o copie dupa chitanta. Automobilele achizitionate in sistem leasing necesita incheierea unei conventii de cesiune de cranta litigioasa, deoarece cel care a achitat taxa este locatorul, nu utilizatorul masinii. Este suficienta o procura din partea societatii de leasing. Costurile pentru chemarea in judecata sunt de pana in 300 de lei pentru taxa de timbru + costurile avocatului. Acestea insa, se recupereaza o data cu taxa auto. Pe langa taxele platite in 2012, mai pot fi recuperate si taxele auto platite in 1 ianuarie-4 martie, tot prin instanta de judecata.

One thought on “Despre contestarea si recuperarea taxei auto

  1. ionut

    buna ziua sunt in spania mi_am cumparat o masina aici dar vreau sa ma intorc in tara sa o inscriu in romania.specific masina am cumparato de noua

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *