Noul cod rutier, sanctiuni uriase pentru soferii neglijenti

Intrat in viguare in 6 februarie, noul cod rutier a adus o multime de schimbari care au rolul de a aduce mai multa disciplina in trafic. Amenzile pot ajunge pana la 9600 de lei iar in cazul in care nu sunt platite, acestea se pot transforma in suspendarea permisului de conducere.

Suma de 9600 de lei va trebui sa fie platita de toti soferii care evita sa opreasca la trecerea la nivel cu calea ferata in momentul in care semnalele acustice sunt pornite si de asemenea, de toti soferii care implicati in accidente, care au o alcoolemie de peste 0.25 la mie in aerul expirat.

Amenzi mari vor plati si soferii care trec pe culoarea rosie a semaforului, 4000 de lei fiind valoarea pe care vor fi nevoiti sa o scoata din buzunar.

Nici vorbitul la telefon nu scapa de sanctiuni, acesta atragand amenzi de 1600 de lei, de 10 ori mai mari decat amenzile de pana acum. Aceeasi soarta o are si nepurtatul centurii.

In ceea ce priveste depasirea limitei de viteza, daca aceasta este cu pana la 60 de km mai mare decat cea legala, amenda va fi de pana in 1600 de lei si permis suspendat pentru 90 de zile. Daca viteza depasita are peste 60 de km pe ora, sanctiunile pot ajunge la 4000 de lei, cu suspendarea permisului pentru jumatate de an. Daca viteza se concretizeaza intr-un accident fara victime, suspendarea permisului va dura un an iar amenda va fi de pana la 9600 de lei iar in cazul in care accidentul se soldeaza cu victime, amenda ramane aceeasi iar permisul se suspenda pentru doi ani.

Pentru cei care beau la volan, dreptul de a conduce autovehicule este suspendat pentru 180 de zile, in cazul in care concentratia de alcool este de pana in 0.25 mg/l in aerul expirat. In cazul in care imbibatia alcoolica este de peste 0.5 g / alcool pur in sange, pedeapsa consta in inchisoare de pana la 5 ani.

Printre noutati se numara si faptul ca scaunul special pentru copii devine obligatoriu, in cazul in care trebuie sa transporti un prichindel. Acesta trebuie sa fie fixat pe bancheta din spate si se adreseaza unei categorii destul de mare de varsta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *