Regulile de obtinere a permisului auto modificate incepand cu 2015

Datorita unui act normativ publicat in data de 3 decembrie 2014, procedura de examinare pentru obtinerea permisului auto a fost modificata. Potrivit ordinului 173/2014, a fost modificat si comletat ordinul ministerului administratiei si internelor nr 268/2010, privind examinarea pentru obtinerea carnetului de soferi.

Astfel, potrivit acestui ordin, examinarea se va face de catre serviciul public comunitar de care apartine locuinta de domiciliu a candidatului.

Cum se stabileste unde se afla domiciliul sau resedinta unei persoane?

Practic, domiciliul este stabilit intr-un loc, daca persoanele candidate pentru permisul de conducere locuiesc cel putin 185 de zil/ an la o anumita adresa din Romania, data fiind legaturile personale si profesionale pe care le au cu locatia respectiva.

De asemenea, poate fi considerat domiciliu locul in care se revine periodic, datorita unei legaturi personale cu adresa, chiar daca alternativ, persoanele locuiesc si in alte locuri din mai multe state membre ale UE sau ale spatiului Economic European si Confederatia Elvetiana.

Locuinta mai poate fi stabilita si la o adresa din Romania cu care candidatii au legaturi personale, chiar daca acestia locuiesc temporar si in alt stat al UE.

In cazul persoanelor care se afla la studii in Romania, examinarea este facuta de catre serviciul public comunitar din a carei raza de competenta face parte adresa unde locuieste. Modificarea consta in faptul ca, inainte de introducerea noii legi, examinarea se facea pe raza teritoriala a institutiei de invatamant.

De la toate regulile sunt scutiti cei care doresc obtinerea categoriilor pentru tractoare, pentru troleibuze, pentru tramvaie sau ersoanele care au dizabilitati fizice. Acestia pot fi examinati la serviciul comunitare pe a carui raza teritoriala este scoala de soferi pe care au absolvit-o.

Candidatii trebuie sa completeze o declaratie pe proprie raspundere prin care isi asuma resposabilitatea ca traiesc cel putin 185 de zile pe an la o adresa din Romania, ca revin periodic aici sau ca locuiesc periodic la o astfel de adresa, chiar daca temporar sunt intr-un alt stat al UE.

De asemenea, trebuie sa declare pe proprie raspundere ca se afla la studii de cel putin 6 luni, cei ce se afla in aceasta situatie. Pentru a dovedi acest lucru, este necesar actul de identitate, documentul care atesta dreptul de rezidenta legala pe teritoriul tarii sau documentul care atesta dreptul de sedere legala pe teritoriul Romaniei.

In cazul in care documentele de mai sus nu pot fi prezentate, candidatul va putea face dovada si cu alte documente. Modificari s-au adus si la cererea pentru prezentarea la examenul auto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *